Search

 

Δικαστήριο λόγω οδήγησης με αλκοόλ;

Economou & Economou Law Office > Μη κατηγοριοποιημένο  > Δικαστήριο λόγω οδήγησης με αλκοόλ;

Δικαστήριο λόγω οδήγησης με αλκοόλ;

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί σοβαρή παράβαση που μπορεί να επιφέρει τραγικές συνέπειες τόσο στον οδηγό του οχήματος όσο και στους πολίτες που κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ επίσης οδηγεί σε τυχόν διαπίστωση της σε σημαντικές νομικές κυρώσεις για τους παραβάτες με παραπομπή στο δικαστήριο λόγω οδήγησης με αλκοόλ

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κανείς τι προβλέπει η νομοθεσία για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τις προβλεπόμενος κυρώσεις και πρόστιμα, έτσι ώστε να κατανοήσει τα όρια που θέτει ο νόμος, να εκτιμήσει τους πιθανούς κινδύνους αλλά και να λάβει την κατάλληλη επαγγελματική νομική συνδρομή, όποτε αυτό απαιτηθεί.

Ποια είναι τα όρια οδήγησης με αλκοόλ, τα πρόστιμα και οι ποινές που ορίζει ο ΚΟΚ για παράβαση τους;

  • Από 0,50 γρ./λιτ.. έως 0,80 γρ./λιτ. στο αίμα ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά μέτρησης με αέρα, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος και 5 βαθμοί ποινής.
  • Από 0,80 γρ./λιτ. έως 1,10 γρ./λιτ. στο αίμα ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο μέτρησης με αέρα, το πρόστιμο είναι 700 ευρώ, ακινητοποίηση του οχήματος, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες και 9 βαθμοί ποινής.
  • Από 1,10 γρ./λιτ. μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο μέτρησης με αέρα, το πρόστιμο είναι1.200 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες.
  • Εκ νέου παράβαση εντός 2 ετών από τη διαπίστωση προηγούμενης παράβασης με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 γρ./λιτ. ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο μέτρησης με αέρα, πρόστιμο 2.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον  6 μηνών, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες.

Τι ποινικές ευθύνες υπάρχουν για την οδήγηση μεθυσμένου οδηγού και την πρόκληση ατυχήματος;

Μετά την τελευταία  τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ορίζεται ότι σε περίπτωση οδήγησης οχήματος από οδηγό που δεν μπορεί να το κάνει με ασφάλεια λόγω της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης, η τιμωρία στο δικαστήριο λόγω οδήγησης με αλκοόλ είναι:

  • με φυλάκιση έως τρία (3) έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα,
  • με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
  • με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις,
  • με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου.
  • Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Όπως γίνεται σαφές προβλέπονται πολύ βαριές ποινές σε οδηγούς που προκαλέσαν ζημιά εξαιτίας αμελούς οδήγησης τους λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ.

Πώς μπορούν να συγκεντρωθούν 0,50 γρ/λιτ. στο αίμα αλκοόλ;

Όλως ενδεικτικώς, η κατανάλωση είναι δυνατόν συγκεντρωθούν μετά την κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml κρασιού ή ενός ποτού υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στην ανωτέρω συγκέντρωση.

Τι γίνεται αν αρνηθεί ο οδηγός να δώσει δείγμα;

Σε περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να υποβληθεί σε έλεγχο για τη διαπίστωση ύπαρξης στον οργανισμό του οινοπνεύματος, είτε δια αιμοληψίας είτε με τη χρήση συσκευής αλκοολομέτρου, τεκμαίρεται ότι η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 1,10 gr/l σύμφωνα με τη μέθοδο της αιμοληψίας.Στο δικηγορικό γραφείο Οικονομου & Οικονομου, ως οι καλύτεροι δικηγόροι τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα, κατανοούμε απόλυτα τη σοβαρότητα των συνεπειών εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στη μετέπειτα ζωή σας. Γι’ αυτό είμαστε δίπλα σας κάθε στιγμή που χρειάζεστε  αξιόπιστη νομική υπεράσπιση έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να προστατεύσετε τα δικαιώματά σας με την καλύτερη δυνατή στρατηγική. Διαθέτοντας δικηγόρους με εμπειρία σε χειρισμό σοβαρών υποθέσεων οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ μπορούμε να σας συνδράμουμε ενώπιον των Ποινικών Δικαστηρίων, καθώς και ενώπιον των Διοικητικών κατά των διοικητικών κυρώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

Αν αναζητείτε τον καλύτερο δικηγόρο με εμπειρία και αξιοπιστία, να αναλάβει την υπόθεση οδήγησης μεθυσμένου οδηγού, επικοινωνήστε με το δικηγορικό γραφείο Οικονομου & Οικονομου στο 2103603824 η στείλτε μας ένα email στο econlaw@live.com ώστε να αναλάβουμε την υπεράσπιση σας

No Comments

Leave a Comment