Υπεξαίρεση χρημάτων-πραγμάτων

Economou & Economou Law Office > Criminal Law  > Υπεξαίρεση χρημάτων-πραγμάτων

Υπεξαίρεση χρημάτων-πραγμάτων

Υπεξαίρεση χρημάτων - Δικηγορικό γραφείο Οικονόμου & Οικονόμου οι καλύτεροι δικηγόροι ποινικού δικαίου στην Αθήνα econlaw@live.com 2103603824

Η υπεξαίρεση χρημάτων είναι το αδίκημα της παράνομης υπεξαίρεσης (εν όλω ή εν μέρει) ξένης κινητής περιουσίας που έχει περιέλθει με κάποιο τρόπο στην κατοχή κάποιου. Προκειμένου να διαπραχθεί αυτό το αδίκημα της παραβίασης ενός νόμιμου δικαιώματος ιδιοκτησίας, το πράγμα (στο οποίο περιλαμβάνονται φυσικά και τα χρήματα) πρέπει να έχει ήδη περιέλθει στην κατοχή του δράστη και ο δράστης πρέπει στη συνέχεια να το υπεξαιρέσει (δηλαδή να προβεί σε μια πράξη που μόνο ο νόμιμος ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει).

Πότε τελείται το αδίκημα της υπεξαίρεσης;
Από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε το 2019, οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες διαπράττεται το αδίκημα προκύπτουν ως εξήςα) (α) Τροποποιήσεις βάσει των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (1) (α) Το σύνολο ή μέρος της αλλοδαπής κινητής περιουσίας: θεωρείται ότι βρίσκεται στην κατοχή του αλλοδαπού κράτους σε σχέση με τον δράστη, όπως νοείται στο αστικό δίκαιο- (β) Η αλλοδαπή κινητή περιουσία θεωρείται ότι βρίσκεται στην κατοχή του δράστη σε σχέση με τον δράστη κατά τον χρόνο της πράξης(β) Η ξένη κινητή περιουσία πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή του δράστη με οποιοδήποτε μέσο και να ήταν στην κατοχή του δράστη κατά τον χρόνο της πράξης.(γ) Ο δράστης την ενσωμάτωσε παράνομα στην ιδιοκτησία του χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη ή χωρίς να ασκήσει οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος.(δ) ηθελημένη πρόθεση εκ μέρους του δράστη, συμπεριλαμβανομένης της επίγνωσης ότι το πράγμα είναι ξένο και της πρόθεσης υπεξαίρεσης, όπως εκδηλώνεται με την κατοχή ή την άρνηση παράδοσής του στον ιδιοκτήτη. Η κατοχή (η οποία είναι άμεση στο αδίκημα της υπεξαίρεσης) είναι η εξωτερίκευση μιας πράξης ή παράλειψης που υποδηλώνει την πρόθεση του δράστη να ενσωματώσει ξένη κινητή περιουσία στην ιδιοκτησία του και ο χρόνος τέλεσης του αδικήματος, ο οποίος δεν υπόκειται σε έφεση, είναι, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Τμήματος Ευρείας Σύνθεσης, ο χρόνος μιας τέτοιας πράξης, δηλαδή όταν ο δράστης χρόνος κατά τον οποίο, με ορατή υλική πράξη, εκφράζει την πρόθεσή του να αποκτήσει παράνομα στην κατοχή του ξένο αντικείμενο και να το ενσωματώσει στην ιδιοκτησία του (ΑΠ 26/2017, ΑΠ 65/2016).

Πότε τελείται υπεξαίρεση χρημάτων;
Όταν η κινητή περιουσία αφορά χρήματα, τα οποία αποτελούν επίσης σημαντικό αντικείμενο του εγκλήματος της υπεξαίρεσης, η απόκτηση της κυριότητας κατά την ανωτέρω έννοια δεν πραγματοποιείται μόνο με την παράδοση στον δράστη, αλλά και με την καθιέρωση του δράστη ως δικαιούχου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2, παράγραφος 1 του νόμου αριθ. 17-7/13.8.1923 περί «Ειδικών ρυθμίσεων περί ανωνύμων εταιρειών» Επίσης, γίνεται με λογιστική μεταφορά σε προσωπικό λογαριασμό του δράστη σε τράπεζα, όπου αποκτά δικαίωμα ανάληψης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του Ν. 17-7/1923 της 13.7.1923 «περί ειδικών διατάξεων περί ανωνύμων εταιρειών» ή στην παράγραφο 1, στοιχείο 1 του Ν. 17-7/1923 «περί ειδικών διατάξεων περί ανωνύμων εταιρειών». Μεταφορά σε κοινό λογαριασμό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος 1, στοιχείο 1 του Ν. 5638 του 1932, Ν. 951-1 του 1971, το δικαίωμα ανάληψης των κατατεθειμένων χρημάτων χωρίς τη συμμετοχή του άλλου συνδικαιούχου, εφόσον ο δράστης είναι συνδικαιούχος, με βάση τη νομική τους σχέση, ή το δικαίωμα ανάληψης των κατατεθειμένων χρημάτων από τον δράστη σε τρίτο, από τον οποίο θα αναληφθούν. Δικαίωμα ανάληψης σε τραπεζικό λογαριασμό (ΑΚ 258/2017)

Ποια είναι η ποινή για την υπεξαίρεση;

Βασική μορφή

Στη βασική της μορφή, η υπεξαίρεση τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών.Εάν το αντικείμενο της υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα πολύτιμο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.Εάν πρόκειται για αντικείμενο που έχει ανατεθεί στον δράστη από ανάγκη ή λόγω της θέσης του ως διαχειριστή, κηδεμόνα ή επιτρόπου του ενδιαφερομένου προσώπου ή ως εντολοδόχου ή διαχειριστή ξένης περιουσίας, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.

Κακουργηματική υπεξαίρεση

Αν η αξία του αντικειμένου υπερβαίνει συνολικά το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή.

Υπεξαίρεση κατά του Δημοσίου
Εάν η υπεξαίρεση στρέφεται άμεσα κατά ελληνικού νομικού προσώπου του δημόσιου τομέα, νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή τοπικού δημόσιου φορέα και η αξία του αντικειμένου υπερβαίνει συνολικά τα 120 000 ευρώ, η ποινή είναι φυλάκιση τουλάχιστον 10 ετών και πρόστιμο έως 1 000 μονάδες ημερησίως.Ο χρόνος παραγραφής του αδικήματος είναι 20 έτη.

Μπορεί η πράξη να κριθεί ατιμώρητη;
Εάν η υπεξαίρεση χρημάτων είναι μικρού ποσού, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ή κοινωνική εργασία.Ωστόσο, εάν η πράξη διαπράχθηκε από ανάγκη άμεσης χρήσης ή κατανάλωσης του αντικειμένου της κλοπής ή της υπεξαίρεσης, το δικαστήριο μπορεί να κηρύξει την πράξη ατιμώρητη.

Ποια είναι η σχέση της υπεξαίρεσης με την απάτη;
Υπάρχει σαφής συρροή μεταξύ απάτης και υπεξαίρεσης:

Εάν ο δράστης υπεξαιρέσει ξένη κινητή περιουσία και επιχειρήσει να διαπράξει απάτη προκειμένου να αποκρύψει την υπεξαίρεση ή να διατηρήσει την υπεξαιρεθείσα περιουσία, η απάτη καθίσταται ατιμώρητο αδίκημα,όταν ο δράστης αποκτά με δόλο την υπεξαιρεθείσα ξένη κινητή περιουσία, η υπεξαίρεση καθίσταται ατιμώρητο αδίκημα, καιΔεν επιτρέπεται η καταδίκη κατηγορουμένου για υπεξαίρεση, αν αυτός κατηγορείται για απάτη.

Το δικηγορικό γραφείο Οικονομου & Οικονομου στην Αθηνα μπορεί να αναλάβει τη νομική υποστήριξη σας διαθέτοντας τους καλύτερους δικηγόρους ποινικού δικαίου για υπεξαίρεση χρημάτων στην Ελλάδα σε περιπτώσεις οικονομικών αδικημάτων και δη υπεξαίρεσης:Υποβολή μήνυσης για υπεξαίρεση, χειρισμός υπεράσπισης κατηγορούμενου σε όλα τα στάδια, διεκδίκηση αποζημίωσης & αποκατάσταση βλάβης. Αν αναζητείτε δικηγόρο για υπόθεση υπεξαίρεσης , μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο Οικονόμου & Οικονόμου στην Αθήνα στο email: econlaw@live.com, στο τηλ 2103603824 ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας, ώστε να σας υποστηρίξουμε ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων προασπίζοντας τα συμφέροντα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

No Comments

Leave a Comment