Πλαστογραφία: Ποινή & Υπεράσπιση
Η πλαστογραφία είναι ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που μπορεί να διαπράξει κάποιος. Επομένως, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε νομική βοήθεια εάν κατηγορείστε για πλαστογραφία. Η κατηγορία για πλαστογραφία δεν συνεπάγεται μόνο σοβαρές συνέπειες, όπως πρόστιμα και φυλάκιση, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει σαφώς τη φήμη και την κοινωνική σας καταξίωση και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική και επαγγελματική σας σταδιοδρομία..
Το αδίκημα της πλαστογραφίας
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, το αδίκημα της πλαστογραφίας ορίζεται και τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 216. Η πρώτη παράγραφος ορίζει ότι «όποιος δημιουργεί πλαστό ή αλλοιωμένο έγγραφο με σκοπό να παραπλανήσει άλλο πρόσωπο χρησιμοποιώντας το σε σχέση με γεγονός που μπορεί να έχει νομικές συνέπειες τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή». Το αδίκημα αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αδικήματα που βλέπουμε καθημερινά στα ποινικά δικαστήρια.Προκειμένου να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας, το οποίο είναι τυπικό αδίκημα, απαιτούνται τα ακόλουθα:
α) αντικειμενικώς μεν, η απαρχής κατάρτιση εγγράφου (κατά την έννοια του άρθρου 13 στοιχ. γ’ του Ποινικού Κώδικα) από τον υπαίτιο, ο οποίος το εμφανίζει ότι καταρτίστηκε από άλλον ή η νόθευση γνήσιου εγγράφου, δηλαδή η αλλοίωση της έννοιας του περιεχομένου του, με μεταβολή του τελευταίου, β) υποκειμενικώς δε δόλος, που περιλαμβάνει τη γνώση (έστω και με την έννοια της αμφιβολίας) και θέληση των πραγματικών περιστατικών, τα οποία απαρτίζουν την πράξη καιγ) σκοπός του υπαίτιου (υπερχειλής δόλος) να παραπλανήσει με τη χρήση του πλαστού ή νοθευμένου εγγράφου άλλον για γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, οι οποίες αναφέρονται στην παραγωγή, διατήρηση, μεταβολή, μεταβίβαση ή απόσβεση δικαιώματος ή έννομης σχέσης ή κατάστασης, δημόσιας ή ιδιωτικής φύσης και μπορεί να αφορούν τον παραπλανώμενο ή τρίτο, ασχέτως αν επιτεύχθηκε ή όχι η παραπλάνηση.
Το αδίκημα της χρήσης πλαστού εγγράφου
Η χρήση πλαστού εγγράφου, υπό το πρίσμα του σκοπού της σύνταξης ή του εγγράφου, συνιστά κάθε πράξη που καθιστά το έγγραφο (το έγγραφο) προσιτό και το περιεχόμενό του αναγνωρίσιμο σε άλλους (αυτούς που πρόκειται να εξαπατηθούν), με σκοπό την εξαπάτηση άλλων. Συνεπώς, πέραν του σκοπού της εξαπάτησης που πρέπει να έχει ο δράστης, το πλαστό έγγραφο πρέπει να είναι ικανό να παραπλανήσει αντικειμενικά τους άλλους με τη χρήση του σε γεγονός που μπορεί να επιφέρει ένα νομικό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα σχετικό νομικό αποτέλεσμα, ενώ η ζημία της περιουσίας των άλλων είναι δεν αποτελεί στοιχείο του αδικήματος. Τα παραπάνω υποστηρίζονται από το γεγονός ότι η πλαστογραφία, υπό οποιαδήποτε μορφή (κατασκευή πλαστού ή αλλοιωμένου εγγράφου ή χρήση πλαστού εγγράφου), ορίζεται από το νόμο ως εκ προθέσεως αδίκημα και περιλαμβάνεται συστηματικά στο μνημονιακό κεφάλαιο του Π.Κ., όχι ως περιουσιακό δικαίωμα, αλλά για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα των γραπτών συναλλαγών (Α.Π. 1107/2020).
Τι ποινές προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά;
Οι βασικές ποινές για την πλαστογραφία είναι φυλάκιση (έως πέντε έτη) και πρόστιμο. Οι ίδιες ποινές ισχύουν και για τον κατηγορούμενο που χρησιμοποιεί πλαστό έγγραφο.Ωστόσο, ο δράστης των ανωτέρω αδικημάτων τιμωρείται εάν σκόπευε να αποκομίσει οικονομικό όφελος για τον εαυτό του ή για άλλο πρόσωπο βλάπτοντας τρίτο πρόσωπο ή εάν σκόπευε να βλάψει άλλο πρόσωπο:(α) με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή, αν το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ή(β) φυλάκιση έως 10 έτη και χρηματική ποινή, εάν το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει τα 120 000 ευρώ.
Το δικηγορικό γραφείο Οικονόμου & Οικονόμου στην Αθηνα μπορεί να αναλάβει τη νομική υποστήριξη σας διαθέτοντας τους καλύτερους δικηγόρους ποινικού δικαίου για πλαστογραφία στην Ελλάδα σε περιπτώσεις οικονομικών αδικημάτων και δη πλαστογραφίας σύμφωνα και με το Lawzana:Αν αναζητείτε δικηγόρο για υπόθεση απάτης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο Οικονομου και Οικονομου στην Αθηνα στο τηλ 2103603824 η στο email: econlaw@live.com ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ώστε να σας υποστηρίξουμε νομικώς