ειδική άδεια προστασίας μητροτητας

Economou & Economou Law Office > Μη κατηγοριοποιημένο  > ειδική άδεια προστασίας μητροτητας

ειδική άδεια προστασίας μητροτητας

ειδική άδεια προστασίας μητρότητας


Βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 1483/1984, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 3996/2011 και συμπληρώθηκε περαιτέρω από το άρθρο 48 του Ν. 4808/2021, οποιαδήποτε απόλυση εργαζόμενης από τον εργοδότη της θεωρείται απολύτως άκυρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Η απαγόρευση αυτή επεκτείνεται για χρονικό διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών μετά τον τοκετό ή για μεγαλύτερο διάστημα, εάν η εργαζόμενη απουσιάζει λόγω ασθένειας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Η απόλυση επιτρέπεται μόνο εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος.

Η προστασία αυτή ισχύει ανεξαρτήτως αν η εργαζόμενη προσλήφθηκε στον ίδιο ή σε νέο εργοδότη πριν τη συμπλήρωση των 18 μηνών από τον τοκετό ή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που προβλέπεται. Επίσης, η προστασία επεκτείνεται και στον πατέρα εργαζόμενο, σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν. 4808/2021, όπου ορίζεται ότι η απόλυσή του από τον εργοδότη απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από τον τοκετό, εκτός αν συντρέχει σπουδαίος λόγος.

Δεν θεωρείται ποτέ σπουδαίος λόγος η πιθανή μείωση της απόδοσης στην εργασία που οφείλεται στην εγκυμοσύνη ή στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Αν υφίσταται σπουδαίος λόγος, όπως η παύση λειτουργίας της επιχείρησης, ο εργοδότης οφείλει να αιτιολογήσει την καταγγελία εγγράφως και να την κοινοποιήσει στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, όπως προβλέπει το άρθρο 10, παράγραφος 3 του Π.Δ. 176/1997.

Επιπλέον, η προστασία έναντι της απόλυσης παρέχεται και στις φυσικές μητέρες που υιοθετούν παιδί ηλικίας έως 6 ετών, με αφετηρία την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια. Παράλληλα, επεκτείνεται στις γυναίκες που συμμετέχουν στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, είτε ως τεκμαιρόμενες μητέρες από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού, είτε ως κυοφόρες. Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνονται στο άρθρο 46 του Ν. 4488/2017.

Τέλος, με το άρθρο 48 του Ν. 4808/2021, ορίστηκε ότι είναι απολύτως άκυρη η απόλυση εργαζομένου που ζήτησε ή χρησιμοποίησε άδεια, ευέλικτες ρυθμίσεις ή άσκησε δικαιώματα που προβλέπονται από τον ίδιο νόμο για την προστασία της οικογένειας.

ειδική Άδεια Προστασίας Μητρότητας 9 Μηνών

Σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν. 4997/2022, που τροποποίησε το άρθρο 142 του Ν. 3655/2008 (ΦΕΚ 58 Α/3-4-2008), οι εργαζόμενες μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι οποίες εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, είτε με ορισμένου είτε με αορίστου χρόνου σύμβαση, είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση, δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών. Η συγκεκριμένη άδεια χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς και μετά τη χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας, εφόσον αυτή απαιτείται με βάση τις ετήσιες προθεσμίες χορήγησής της.

Αν η εργαζόμενη μητέρα δεν αξιοποιήσει την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια, μπορεί να λάβει αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το μειωμένο ωράριο που δικαιούται. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 124/2018 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εργασίας, ο χρόνος της 9μηνης άδειας δεν συμψηφίζεται με το διάστημα των 30 μηνών της άδειας φροντίδας παιδιού («μειωμένο ωράριο»), το οποίο παρατείνεται αναλόγως. Έτσι, μετά τη λήξη της 9μηνης άδειας, η εργαζόμενη μπορεί να λάβει ολόκληρο το μειωμένο ωράριο σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ρυθμίσεις.

Η αίτηση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας υποβάλλεται από τη δικαιούχο ή μέσω αντιπροσώπου στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΥΠΑ, εντός 60 ημερών από τη λήξη των προηγούμενων αδειών.

Ποσό Επιδότησης:
Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας, η ΔΥΠΑ καταβάλλει μηνιαίο ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό που ισχύει, καθώς και αναλογίες δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, υπολογισμένες βάσει αυτού του ποσού. Το επίδομα αδείας καταβάλλεται από τον εργοδότη για τη διαφορά που προκύπτει σε σχέση με την αναλογία που καταβάλλει η ΔΥΠΑ. Η υποχρέωση του εργοδότη για τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων περιορίζεται στα διαστήματα πριν και μετά τη 9μηνη άδεια, σύμφωνα με την ΚΥΑ 19040/1981.

Ασφάλιση:
Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας θεωρείται χρόνος ασφάλισης για τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ). Η ΔΥΠΑ αποδίδει τις εισφορές που προβλέπονται για τον κλάδο σύνταξης, παρακρατώντας την εργατική εισφορά που βαραίνει την εργαζόμενη, ενώ καταβάλλει και την εργοδοτική εισφορά.

Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή αίτησης στη ΔΥΠΑ:

•   Βεβαίωση εργοδότη που επιβεβαιώνει την ενεργή εργασιακή σχέση, το είδος, τη διάρκεια, τις αποδοχές και, για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την ημερομηνία λήξης.
•   Αντίγραφο απόφασης επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) από τον ΕΦΚΑ.
•   Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου για γνωστοποίηση οποιασδήποτε μεταβολής στην εργασιακή σχέση εντός 8 ημερών.
•   ΙΒΑΝ λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Διακοπή Παροχής:
Η παροχή διακόπτεται εάν η δικαιούχος:

1.  Προσληφθεί και εργαστεί για νέο εργοδότη.
2.  Υποβάλει αίτηση για τη διακοπή της.

Φορολόγηση:
Η ειδική παροχή μητρότητας θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αλλά απαλλάσσεται από τη φορολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 14, παρ. 3 του Ν. 1545/1985.

Για περισσότερες πληροφορίες και εξειδικευμένη νομική καθοδήγηση στις άδειες μητρότητας και το εργατικό δίκαιο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το προτεινόμενο ως το καλύτερο δικηγορικό γραφείο εργατικού δικαίου από το lawzana https://lawzana.com/lawyer/economou-economou-law-office/athens-attica Οικονόμου και Οικονόμου στην Αθήνα, το οποίο διαθέτει τους καλύτερους δικηγόρους εργατικού δικαίου στην Ελλάδα με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2103603824 στέλνοντας email στο econlaw@live.com ή εναλλακτικά συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας https://www.econlaw.gr/el/contact/

Ειδική άδεια μητρότητας παροχή προστασίας από απόλυση άκυρη απόλυση οι καλύτεροι δικηγόροι εργατικού δικαίου στην Ελλάδα δικηγορικό γραφείο Οικονομου & Οικονομου 2103603824 econlaw@live.com

No Comments

Leave a Comment