Search

 

Δίκαιο μετανάστευσης

Economou & Economou Law Office > Δίκαιο μετανάστευσης

Δίκαιο μετανάστευσης

Οι καλύτεροι δικηγόροι μετανάστευσης  του δικηγορικού γραφείου Οικονόμου & Οικονόμου στην Ελλάδα σας παρέχουν λεπτομέρειες σε κάθε πτυχή του μεταναστευτικού δικαίου που μπορεί να χρειαστείτε συμβουλές, καθώς ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης εισάγει την απαίτηση για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για άδεια διαμονής, με τους αιτούντες να λαμβάνουν έγκυρο πιστοποιητικό υποβολής. Καταργείται η άδεια διαμονής για τα στελέχη και εισάγεται νέα επενδυτική άδεια, η οποία διατίθεται σε μετόχους ημεδαπών εταιρειών με καταβεβλημένο κεφάλαιο τουλάχιστον 500.000 ευρώ ή σε μέλη ΔΣ, νόμιμους εκπροσώπους και διαχειριστές ημεδαπών εταιρειών ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών με ενεργητικό ή κύκλο εργασιών τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ.

Ως οι Καλύτεροι Δικηγόροι Μετανάστευσης στην Ελλάδα του δικηγορικού γραφείου Οικονόμου & Οικονόμου, είμαστε πάντα μπροστά και ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα στο μεταναστευτικό δίκαιο, καθώς οι ελληνικές αρχές ενέκριναν πρόσφατα έναν νέο Κώδικα Μετανάστευσης, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024. Μόλις εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης, θα τεθούν σε ισχύ οι ακόλουθες αλλαγές:

 • Οι υπήκοοι τρίτων χωρών με υψηλή εξειδίκευση θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτες.
 • Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη νόμιμα στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας βίζα Γ, άδεια διαμονής ή το έγκυρο διαβατήριό τους θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτα από το εσωτερικό της Ελλάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας
 • Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι έγκυρης μπλε κάρτας που έχει εκδοθεί σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και έχουν διαμείνει στο εν λόγω κράτος μέλος για τουλάχιστον 12 μήνες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ελληνική μπλε κάρτα διαμονής.

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε άδεια διαμονής στην Ελλάδα;

Ως οι καλύτεροι δικηγόροι μετανάστευσης στην Ελλάδα του δικηγορικού γραφείου Οικονόμου & Οικονόμου στην Αθήνα, γνωρίζουμε τις ερωτήσεις που απασχολούν πολλούς

Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 επιλογές

 • Εργασία
 • Σπουδές
 • Οικογένεια
 • Ανθρωπιστική,
 • Θύματα

Για την απόκτηση άδειας διαμονής.

Ως Καλύτεροι Δικηγόροι Μετανάστευσης στην Ελλάδα, μπορούμε να καθοδηγήσουμε προς τον ευκολότερο, ταχύτερο και πιο βολικό τρόπο για να το φτάσετε με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα αφού ζήσετε στην Ελλάδα για τουλάχιστον 7 χρόνια, οι κάτοχοι άδειας κατοίκου μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ελληνική υπηκοότητα. Για να το αποκτήσουν πρέπει να δώσουν εξετάσεις στη γεωγραφία, τον πολιτισμό, την ιστορία και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, καθώς και να αποδείξουν τη γνώση της ελληνικής σε επίπεδο Β1.

Μπορούμε επίσης να σας βοηθήσουμε στην παροχή πληροφοριών και στην προετοιμασία των σχετικών εγγράφων για:

 • EU Bluecard
 • Επενδυτική άδεια διαμονής
 • Αγορά ακινήτου στην Ελλάδα
 • Πρόγραμμα χρυσής βίζας
 • Πολιτικό άσυλο
 • Αξιοπρεπής και οικογενειακή επανένωση
 • Απαιτούμενα έγγραφα και διαδικασία υποβολής αίτησης για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας
 • Διπλή ελληνική ιθαγένεια
 • Συμπλήρωση φόρων για μετανάστες, ομογενείς, κάτοχοι πράσινης κάρτας

Ποιος είναι ο νέος μεταναστευτικός νόμος στην Ελλάδα του 2023;

Η Ελλάδα θέσπισε πρόσφατα έναν νέο μεταναστευτικό νόμο, τον Κώδικα Μετανάστευσης (Ν. 5038/2023), ο οποίος εισάγει νέες διαδικασίες και απαιτήσεις για την είσοδο και τη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Ο νέος μεταναστευτικός κώδικας πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε στην Ελλάδα εάν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου;

Πόσο καιρό μπορείτε να μείνετε στην Ελλάδα αν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου; Μπορείτε να λάβετε άδεια παραμονής εάν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Ελλάδα. Με αυτό το έγγραφο, σας επιτρέπεται να μείνετε στην Ελλάδα για όσο χρονικό διάστημα θέλετε. Ωστόσο, πρέπει να ανανεώνετε την άδεια διαμονής σας κάθε πέντε χρόνια.

Τι συμβαίνει αν μείνω στην Ελλάδα περισσότερο από 90 ημέρες;

Στην Ελλάδα, τα πρόστιμα για υπέρβαση της περιόδου 90 ημερών χωρίς θεώρηση κυμαίνονται από 600 έως 1.200 ευρώ. Εάν δεν μπορείτε να αναχωρήσετε πριν από το όριο των 90 ημερών και επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση παράτασης, πρέπει να επικοινωνήσετε με το πλησιέστερο Γραφείο Αλλοδαπών τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την απαιτούμενη ημερομηνία αναχώρησης για να υποβάλετε αίτηση παράτασης της διαμονής σας.

Πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει ένας πολίτης των ΗΠΑ στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συμφωνίας Σένγκεν- ως εκ τούτου, οι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς βίζα για διαμονή έως 90 ημέρες για τουριστικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς. Για πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τα ταξίδια προς και εντός των χωρών Σένγκεν, ανατρέξτε στο ενημερωτικό δελτίο Σένγκεν.

Πόσο καιρό μπορώ να ζήσω στην Ελλάδα με αμερικανικό διαβατήριο;

Εάν επιθυμείτε να μείνετε στην Ελλάδα για περισσότερο από 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα στην ελληνική πρεσβεία ή στο ελληνικό προξενείο πριν από την άφιξή σας στην Ελλάδα. Βίζα μπορεί να εκδοθεί για ιδιοκτήτες ακινήτων, φοιτητές, εργαζόμενους, αθλητές, προπονητές κ.λπ.

Μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε στην Ελλάδα ως Αμερικανός;

Εάν θέλετε απλώς να συνταξιοδοτηθείτε στην Ελλάδα, η δουλειά να φύγει, τότε θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια παραμονής. Το θετικό του να είστε πολίτης των ΗΠΑ είναι ότι μπορείτε να επισκεφθείτε την Ελλάδα για έως και 90 ημέρες χωρίς άδεια ή βίζα. Πρόκειται για ένα είδος θεώρησης εισόδου. Μπορεί να σας δώσει περισσότερο από αρκετό χρόνο για να δείτε αν η Ελλάδα είναι όντως το κατάλληλο μέρος για εσάς.

Σε ποια χώρα μπορούν οι πολίτες των ΗΠΑ να μείνουν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς βίζα;

Καναδάς – 180 ημέρες

Όπως είναι αναμενόμενο, έχει μία από τις μεγαλύτερες δυνατότητες παραμονής χωρίς βίζα για τους πολίτες των ΗΠΑ. Αν θέλετε να μετακομίσετε κάπου αλλού αλλά δεν θέλετε ένα τεράστιο πολιτισμικό σοκ ή να μάθετε μια νέα γλώσσα (με εξαίρεση το Κεμπέκ), ο Καναδάς είναι μια ιδανική επιλογή.

Πώς υπολογίζετε τον κανόνα 90 180 ημερών;

Οι 180 ημέρες υπολογίζονται ως κυλιόμενη περίοδος την οποία μπορείτε να μετρήσετε προς τα πίσω από την ημερομηνία εισόδου ή εξόδου σας στο Σένγκεν. Βασικά, μετρήστε 180 ημέρες προς τα πίσω και δείτε πόσες από αυτές τις ημέρες έχετε περάσει στη ζώνη Σένγκεν- αν είστε πάνω από 90 ημέρες, έχετε παραβιάσει τον κανόνα 90/180 ημερών.

Πόσο είναι το πρόστιμο για την υπέρβαση της διαμονής στην Ελλάδα;

Εάν κάποιος συλληφθεί να έχει διαμείνει στην Ελλάδα για περισσότερες από 30 επιπλέον ημέρες, αλλά λιγότερες από 90 επιπλέον ημέρες, τότε το πρόστιμο είναι 1200 ευρώ. Εάν κάποιος υπερβεί την τουριστική του βίζα κατά περισσότερες από 90 ημέρες, τότε το πρόστιμο είναι 1500 ευρώ, που είναι το μέγιστο πρόστιμο.

Μπορείτε να αγοράσετε σπίτι στην Ελλάδα ως πολίτης των ΗΠΑ;

Ναι, δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αλλοδαπούς που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα. Η αγορά ελληνικών ακινήτων μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο για να αποκτήσετε άδεια παραμονής και να αποκτήσετε πλούτο στην Ευρώπη.

Μπορεί ένας πολίτης των ΗΠΑ να αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα;

Πρέπει να είστε κάτοικος ή πολίτης της Ελλάδας για να αγοράσετε ακίνητο; Όχι, δεν χρειάζεται. Ωστόσο, χρειάζεστε έναν ελληνικό ΑΦΜ (φορολογικό αριθμό). Μπορείτε να αποκτήσετε έναν αριθμό AFM για μη κατοίκους μέσω μιας αρκετά απλής διαδικασίας.

Η αγορά ενός σπιτιού στην Ελλάδα σας δίνει άδεια παραμονής στην Ελλάδα;

Ναι, μπορείτε να λάβετε άδεια παραμονής στην Ελλάδα εάν αγοράσετε σπίτι. Ωστόσο, το σπίτι που πρόκειται να αγοράσετε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 250.000 ή 500.000 ευρώ (ανάλογα με την τοποθεσία) για να μπορέσετε να αποκτήσετε άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Εάν το σπίτι που πρόκειται να αγοράσετε κοστίζει λιγότερο, δεν θα μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση για το πρόγραμμα “Χρυσή βίζα” της Ελλάδας.

Ποιος είναι ο νέος 7ετής νόμος για τη μετανάστευση;

Οι ανανεωτικές διατάξεις για τη μετανάστευση του νόμου περί μετανάστευσης του 1929 θα επικαιροποιήσουν το υφιστάμενο καθεστώς μητρώου, ώστε ένας μετανάστης να μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για το καθεστώς του νόμιμου μόνιμου κατοίκου εάν έχει ζήσει στις ΗΠΑ συνεχώς για τουλάχιστον επτά έτη πριν από την υποβολή αίτησης για το καθεστώς του νόμιμου μόνιμου κατοίκου.

Ποιος δικαιούται να μετακομίσει στην Ελλάδα;

Πώς μπορώ να μετακομίσω στην Ελλάδα ως πολίτης τρίτης χώρας;

Ως πολίτης τρίτης χώρας που μετακομίζει στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποκτήσετε θεώρηση D, γνωστή και ως εθνική θεώρηση (μακράς διαμονής). Αυτός ο τύπος βίζας απαιτείται για όλους τους πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να διαμείνουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Ποιοι είναι επιλέξιμοι για μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα;

ΠΟΙΟΙ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ (PR);

Όποιος επενδύει τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ελληνικό ακίνητο, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του είναι επιλέξιμοι.

Η οικογένεια περιλαμβάνει τον/την σύζυγο, τα παιδιά (κάτω των 21 ετών, αλλά μπορεί να επεκταθεί έως τα 24), τους γονείς του αιτούντος και του/της συζύγου.

Πώς ελέγχουν τον κανόνα των 90 ημερών;
Για να υπολογίσετε αν η διαμονή σας είναι εντός του ορίου των 90 ημερών, χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα βήματα.
Ελέγξτε την ημερομηνία που σκοπεύετε να εγκαταλείψετε τη ζώνη Σένγκεν στο επόμενο ταξίδι σας.
Μετρήστε 180 ημέρες πίσω από την ημερομηνία αυτή για να βρείτε την έναρξη της περιόδου των 180 ημερών.

Τι συμβαίνει αν παραβιάσετε τον κανόνα των 90 ημερών;

Κάθε χώρα του χώρου Σένγκεν έχει τις δικές της προδιαγραφές και τα δικά της πρότυπα για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράτασης της παραμονής- ωστόσο, στα άτομα που υπερβαίνουν την περίοδο των 90 ημερών συνήθως επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο και εντολή να αναχωρήσουν από τη χώρα και το σύνολο του χώρου Σένγκεν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος (μερικές φορές αμέσως).

Επιβάλλεται ο κανόνας των 90 ημερών;

Ο κανόνας των 90 ημερών είναι κανόνας της ΕΕ, με κυρώσεις που περιλαμβάνουν πρόστιμα, σφραγίδες διαβατηρίου και απέλαση για τα άτομα που υπερβαίνουν το όριο των 90 ημερών. Ωστόσο, η επιβολή του κανόνα επαφίεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά και υπάρχει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών όσον αφορά τις κυρώσεις που επιβάλλουν και το πόσο αυστηρή είναι η επιβολή.

Μπορεί ένας πολίτης των ΗΠΑ να μείνει εκτός της χώρας για περισσότερο από 1 έτος;

Εάν σκοπεύετε να μείνετε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για 1 έτος ή περισσότερο, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για άδεια επανεισόδου στην Υπηρεσία Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ (USCIS) πριν εγκαταλείψετε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορεί ένας πολίτης των ΗΠΑ να μείνει εκτός της χώρας για περισσότερο από 6 μήνες;

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, η παραμονή εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει συνέπειες. Εάν παραμείνετε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών για περισσότερο από ένα έτος χωρίς να λάβετε άδεια επανεισόδου ή να επιστρέψετε στη χώρα, ενδέχεται να χάσετε το καθεστώς του μόνιμου κατοίκου σας.

Ποιες χώρες δεν δέχονται αμερικανικό διαβατήριο;

Το αμερικανικό διαβατήριο αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες του κόσμου, και ενώ η πλειονότητα των χωρών δέχεται τα αμερικανικά διαβατήρια για την είσοδο, υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις και περιορισμοί. Ορισμένες χώρες που έχουν περιορισμούς για τους κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων είναι η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη.

Μπορώ να εισπράξω κοινωνική ασφάλιση αν ζω στην Ελλάδα;

Κανονικά, τα άτομα που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να λαμβάνουν παροχές κοινωνικής ασφάλισης των ΗΠΑ ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό. Μόνο εάν πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Βάσει της συμφωνίας, ωστόσο, μπορείτε να λαμβάνετε παροχές για όσο διάστημα διαμένετε στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά σας.

Φορολογεί η Ελλάδα την κοινωνική ασφάλιση των ΗΠΑ;

Ναι, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν συνάψει συμφωνία αθροιστικής φορολόγησης για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των παροχών Κοινωνικής Ασφάλισης για άτομα που έχουν εργαστεί και στις δύο χώρες. Η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν φόρους κοινωνικής ασφάλισης και στις δύο χώρες για την ίδια εργασία.

Είναι φθηνότερο να ζει κανείς στην Ελλάδα ή στις ΗΠΑ;

Κόστος ζωής στην Ελλάδα έναντι των ΗΠΑ ΗΠΑ. Είναι 54% λιγότερο ακριβό να ζει κανείς στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Το μέσο κόστος διαβίωσης για ένα άτομο στην Ελλάδα είναι $1020/μήνα, ενώ στις ΗΠΑ είναι $2213/μήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση στην Ελλάδα, πατήστε εδώ

Πολυγλωσσική υποστήριξη: Η υπέρβαση των γλωσσικών φραγμών είναι ζωτικής σημασίας σε θέματα μετανάστευσης. Επωφεληθείτε από την πολύγλωσση υποστήριξή μου, διασφαλίζοντας σαφή επικοινωνία και κατανόηση σε όλο το ταξίδι μετανάστευσης. Συμβουλευτική για τους Στόχους Μετανάστευσης: Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε το μεταναστευτικό σας ταξίδι.

Επικοινωνήστε με τους Καλύτερους Δικηγόρους Μετανάστευσης στην Ελλάδα του δικηγορικού γραφείου Οικονόμου & Οικονόμου στην Αθήνα για μια διαβούλευση προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Ας χαράξουμε μια πορεία για την επιτυχία σας στο να κάνετε την Ελλάδα το νέο σας σπίτι.

Καλέστε μας στο (+30) 210 3603824 ή επικοινωνήστε μαζί μας στο econlaw@live.com

Επικοινωνίστε μαζί μας

Date:

27 Οκτωβρίου, 2023

Previous Project
Next Project