Search

 

Eπενδυτικές απάτες μέσω διαδικτύου

Economou & Economou Law Office > Blog  > Δίκαιο Επενδύσεων  > Eπενδυτικές απάτες μέσω διαδικτύου

Eπενδυτικές απάτες μέσω διαδικτύου

Απαντάμε στις πιο σχετικές ερωτήσεις σας που μου κάνουν οι πελάτες μας σχετικά με επενδυτικές απάτες


Πώς μπορώ να καταλάβω αμέσως ότι έχω πέσει θύμα απάτης πριν να είναι πολύ αργά;

Δυστυχώς, η πλειονότητα των ανθρώπων έλκεται από τα γρήγορα χρήματα, και αυτό είναι ακριβώς το θεμέλιο πάνω στο οποίο οι παραβάτες χτίζουν τις στρατηγικές τους. Επομένως, σε κάθε υπόθεση που έχουμε χειριστεί μέχρι τώρα, οι δράστες ζητούν πρώτα από το θύμα να επενδύσει ένα πενιχρό ποσό 250–500 ευρώ. Αυτό το κάνουν γιατί γνωρίζουν καλά ότι ο τυπικός Έλληνας θα «ρισκάρει» ένα τέτοιο ποσό για να διαπιστώσει την αξιοπιστία της εταιρείας που του προτείνεται ως επένδυση και αν υπάρχει περίπτωση να βγάλει ένα αρκετά μεγάλο κέρδος. Ως αποτέλεσμα, η αρχική επένδυση των θυμάτων σχεδόν διπλασιάζεται σε λίγες μέρες, συνήθως μια εβδομάδα, κάτι που χρησιμεύει ως η πρώτη ένδειξη ότι η εταιρεία με την οποία συναλλάσσονται είναι μια ομάδα απατεώνων. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συστημικές μας τράπεζες παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες από εξειδικευμένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους στους καλύτερους πελάτες τους (αυτούς με καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ). Αυτοί οι πελάτες επενδύουν τα χρήματά τους με ασφάλεια, με μέση ετήσια απόδοση κέρδους 3% επί του κεφαλαίου για επενδύσεις χαμηλού και μεσαίου κινδύνου και 6% για επενδύσεις υψηλού κινδύνου. Έτσι, αν γινόμασταν VIP πελάτες σε μια τράπεζα και της δίναμε τα 250 ευρώ που δώσαμε στην επενδυτική εταιρεία που προαναφέραμε, θα λαμβάναμε ένα κέρδος 15 ευρώ πίσω από την τράπεζα μετά από ένα χρόνο. Ένας πιθανός επενδυτής θα αναρωτιόταν λογικά υπό αυτές τις συνθήκες: «Πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία επενδύσεων (υποτίθεται) να διπλασιάσει τα χρήματά μας σε μια εβδομάδα;». Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη, και μόλις το δούμε, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χάσαμε 250 ευρώ και να κόψουμε κάθε επαφή με τους παραβάτες. Επιπλέον, πιστεύω ότι είναι κοινωνικά αποδεκτό να ενημερώνεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή τηρεί κατάλογο των επιχειρήσεων χωρίς άδεια που έχουν αναφερθεί στον ιστότοπό της.

Πώς γνωρίζουμε ότι μια εταιρεία είναι πραγματικά αξιόπιστη ή όχι;

Αν και είναι προφανώς αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, υπάρχουν τρόποι για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ρωτήσουμε το άτομο που μας προσέγγισε το πλήρες όνομα της εταιρείας, τη διεύθυνση της έδρας της και πληροφορίες για το αν έχει άδεια ή όχι και υπό ποια εποπτική αρχή. Εκείνη τη στιγμή, θα του ζητήσουμε να μας στείλει γραπτώς αυτές τις πληροφορίες. Σε αυτό το σημείο, θα μπορούμε να μεταβούμε στον ιστότοπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και: – να επαληθεύσουμε εάν αυτή η επιχείρηση είναι εξουσιοδοτημένη να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Επαληθεύστε τις ύποπτες εταιρείες στον ιστότοπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κοιτάζοντας τη Λίστα Προειδοποιήσεων. Εάν ενημερωθήκαμε ότι η Εποπτική Αρχή βρίσκεται στο εξωτερικό, θα πρέπει να μεταβούμε στον ιστότοπό της για να βεβαιωθούμε ότι η εταιρεία που μας παρουσιάστηκε έχει στην πραγματικότητα άδεια από αυτές.

Αν καταλάβω ότι προσπαθούν να με εξαπατήσουν, τι μπορώ να κάνω;

Εάν δεν τους έχετε πληρώσει χρήματα, θα πρέπει να διακόψετε κάθε επαφή μαζί τους αμέσως. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφιερώσει αμέτρητες ώρες ερευνώντας πώς να σας προσεγγίσουν, είναι επιδέξιοι χειριστές και μπορούν εύκολα να σας πείσουν, ακόμα κι αν σας φαίνεται ακραίο. Το ίδιο ισχύει αν τους έχετε δώσει ένα μικρό ποσό. τα έξοδα της νομικής ενέργειας που απαιτούνται για την ανάκτηση του κλεμμένου κεφαλαίου μπορεί να υπερβαίνουν τα έξοδα του ίδιου του κεφαλαίου. Εάν έχετε συνεισφέρει επαρκείς πόρους, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο δικηγόρο που είναι εξοικειωμένος με το θέμα, έχει εμπειρία με τον φόρτο των υποθέσεων και είναι ικανός να χειριστεί τέτοιου είδους θέματα.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει μια υπόθεση επενδυτικής απάτης;

Δυστυχώς, οι παραβάτες δεν έχουν ηθικά όρια και δεν έχουν συμπόνια για τους ανθρώπους που βλάπτουν. Αντίθετα, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποσπάσουν την προσοχή τους. Μάλιστα, οι δράστες, παριστάνοντας ότι τους βοηθούν σε αυτές τις εργασίες, ζητούν από τα θύματα να εγκαταστήσουν ένα πρόγραμμα απομακρυσμένης βοήθειας στον υπολογιστή τους, όπως teamviewer ή anydesk, μέσω του οποίου εισβάλλουν στον υπολογιστή τους και διαχειρίζονται και βλέπουν τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως π.χ. τις τραπεζικές τους καταθέσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα θύματα είναι συνήθως άτομα που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές γνώσεις για την ασφαλή διεξαγωγή ενεργειών όπως το άνοιγμα λογαριασμού σε πλατφόρμες, ανταλλαγές κ.λπ. Επομένως, το μόνο σίγουρο είναι όταν ο δράστης γνωρίζει, ας πούμε, ότι έχουμε 25.000 ευρώ στον λογαριασμό μας και μας έχει πάρει ήδη 5.000 ευρώ, είναι ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια να μας πάρει τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ.

Εάν ενημερώσω την τράπεζά μου ότι οι καταθέσεις που έκανα είναι προϊόν απάτης, θα μου επιστρέψουν τα χρήματά μου;

Αυτό εγείρει ένα σοβαρό πρόβλημα: ψευδείς πληροφορίες έχουν διαδοθεί πρόσφατα, ακόμη και από όσους απασχολούνται σε ιδρύματα, όσο μπορώ να καταλάβω. Πρώτα πράγματα πρώτα: υπάρχουν δύο κρίσιμες φάσεις επενδυτικής απάτης. Πρώτα, το θύμα στέλνει στους δράστες μια μικρή αρχική πληρωμή. Σε αυτό το σημείο, το θύμα αρχίζει να εμπιστεύεται τους δράστες επειδή λειτουργούν μέσα σε ένα πιστευτό πλαίσιο. Για παράδειγμα, το θύμα εγγράφεται σε μια πλατφόρμα, βλέπει το όνομά του, τα χρήματα που έχει επενδύσει και, φυσικά, γνωρίζει τις απατηλές αποδόσεις που θα το ενθαρρύνουν να επενδύσει περισσότερα χρήματα. Η μεταφορά του πρώτου μεγάλου ποσού στους παραβάτες είναι το δεύτερο βήμα. Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε καμία περίπτωση στην οποία οι δράστες πήραν ένα αρκετά μεγάλο ποσό —σε δόσεις των 250 ή 500 ευρώ— από το θύμα. Αντίθετα, σε κάθε περίπτωση, τα θύματα καταβάλλουν μια μικρή αρχική πληρωμή και μια μεγαλύτερη μεταγενέστερη πληρωμή, φυσικά με βάση την ατομική τους οικονομική δυνατότητα. Αφού το θύμα έχει μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμό τρίτου στο εξωτερικό, έχει δύο ημέρες για να ακυρώσει τη μεταφορά και να πάρει τα χρήματά του πίσω. Είναι αυτονόητο ότι μια αίτηση ανάκλησης που συντάσσεται από ειδικευμένο δικηγόρο, ο οποίος θα θεωρεί νομίμως υπεύθυνη την Τράπεζα για τις πράξεις της, είναι προτιμότερη από μια απλή αίτηση ανάκλησης που υποβάλλεται από το θύμα. Ωστόσο, αφού παρέλθουν αυτές οι δύο ημέρες και τα χρήματα έχουν ληφθεί από τους παραβάτες, απαιτείται δικαστική απόφαση για την επιστροφή των χρημάτων, την κατάσχεσή τους ή τη δέσμευση των υπολοίπων λογαριασμών. Επιπλέον, πρέπει να υποβληθεί σχετική αγωγή πριν εκδοθεί δικαστική απόφαση. Έτσι, η αγωγή είναι το εργαλείο μας που θα μας επιτρέψει να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω.

Αν και η πιθανότητα δεν είναι μηδενική, γενικά δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσετε διαδικασίες για ποσά κάτω των 4.000 ευρώ, κατά τη γνώμη μου. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θέλουν να τιμωρήσουν τους παραβάτες και να βρουν ηθική δικαιολογία για τις πράξεις τους, και αυτό είναι απολύτως αποδεκτό!

Γιατί να μην πάρω τα πράγματα που χρειάζομαι και να μετακομίσω εδώ μόνος μου; Δηλαδή να καταγγείλω μόνος μου το περιστατικό πηγαίνοντας στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;

Χωρίς αμφιβολία, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ένα φανταστικό τμήμα. Αλλά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κατηγορείται για πολύ σοβαρά εγκλήματα όπως παιδική πορνογραφία, μικροαυτοκτονίες μέσω Διαδικτύου κ.λπ. Ως εκ τούτου, είναι ένα δωρεάν δώρο για το θύμα να εκπροσωπήσει τον εαυτό του και να υποβάλει μήνυση. Θα τολμούσαμε ακόμη και να προβλέψουμε ότι η μήνυση ενός συναδέλφου που δεν είναι ειδικός πιθανότατα θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο. Λάβετε υπόψη ότι η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι το όπλο μας. θα εντοπίσει και θα συλλάβει τους παραβάτες, αλλά πρέπει να ξέρουμε πώς να το υποστηρίξουμε ή ακόμη να το οπλίσουμε!

Γιατί να μην επικοινωνήσω απευθείας με την Interpol ή την Europol αφού υπερέχουν της ελληνικής αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος;

Με τους απλούστερους όρους που μπορούμε να φανταστούμε, η Interpol είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που λειτουργεί ως δίκτυο συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών τμημάτων των χωρών-μελών της. Πληροφορίες παρέχονται από την Interpol, επιτρέποντας τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων των χωρών-μελών. Ως εκ τούτου, ο πολίτης δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει ή να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό. Επιπλέον, η Europol είναι ένα θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές. Δηλαδή, ένας αστυνομικός που εργάζεται σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα, για παράδειγμα, δεν μπορεί να καλέσει την Europol και να συνομιλήσει. Για να το θέσω εν συντομία, ο πολίτης δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε κανέναν από αυτούς τους δύο οργανισμούς.

Πώς μπορώ να κάνω μια ασφαλή επένδυση;

Το πιο βασικό βήμα είναι η ενημέρωση. Υπάρχουν πολλές πηγές πληροφοριών, βιβλία, σεμινάρια, μαθήματα μέσα από τα οποία μπορούμε να αποκτήσουμε ένα βασικό επίπεδο γνώσεων για να μπορούμε να ελέγχουμε τις κινήσεις μας και να γνωρίζουμε τι κάνουμε.

Βρήκα μια σχετική αγγελία στο Διαδίκτυο μιας επενδυτικής εταιρείας που υπόσχεται κέρδη.

Η ιστοσελίδα της εταιρείας φαίνεται νόμιμη από κάθε άποψη, γιατί να μην επενδύσω; Επενδύστε αφού έχετε κάνει τον απαραίτητο έλεγχο όπως είπα στην αρχή. Ωστόσο, το καλύτερο είναι ότι μπορούμε να επενδύσουμε μόνοι μας τα κεφάλαιά μας χωρίς τη βοήθεια τρίτων.

Γιατί είναι παράλογο τα κέρδη μου να αυξάνονται γρήγορα αφού έχω επενδύσει αρκετά χρήματα;

Ένας βασικός κανόνας της οικονομίας είναι ο εξής: Χαμηλή απόδοση, χαμηλός κίνδυνος απώλειας, υψηλή απόδοση, υψηλός κίνδυνος.

Ας υποθέσουμε ότι έχω στείλει έγγραφα σε άτομα που θέλουν να με εξαπατήσουν. Διατρέχω κάποιο κίνδυνο, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο;

Γενικά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μεταδίδουμε τα προσωπικά μας δεδομένα στο διαδίκτυο, γιατί εκτός από το ορατό διαδίκτυο (π.χ. η μηχανή αναζήτησης Google) υπάρχει και ο σκοτεινός ιστός, μέσω του οποίου κυκλοφορεί το 80% των συνολικών πληροφοριών Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων κλεμμένων δεδομένων φυσικών προσώπων που βοηθούν τους επιτήδειους να διαπράξουν απάτη.

Είναι δυνατόν να μην αφήνουμε ίχνη στο διαδίκτυο κατά την περιήγηση;

Όχι. Το ηλεκτρονικό μας αποτύπωμα όταν ενεργούμε διαδικτυακά υπάρχει και δεν μπορεί να διαγραφεί. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν καλύπτουν τα ίχνη τους μέχρι να κάνουν λάθος ή τα συστήματα ασφαλείας τους να αποτύχουν και να εκτεθούν.

Πώς να ανακτήσετε κεφάλαια απάτης για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο;

Επικοινωνήστε με τους δικηγόρους Economou & Economou στο econlaw@live.com ή στο (+30) 210 3603824 εάν χρειάζεστε νομικές συμβουλές για επιθέσεις κυβερνοεγκλήματος, hacking, phishing, συναλλαγές απάτης ψηφιακού τραπεζικού λογαριασμού.

No Comments

Leave a Comment