10 κανόνες για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές
1. Η κύρια «ασπίδα» που προστατεύει τους καταναλωτές είναι οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούν. Οι χρήστες θα πρέπει να ορίζουν σύνθετους κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι να περιέχουν, μεταξύ άλλων, πεζούς χαρακτήρες, αριθμούς και σύμβολα και να μην αποτελούνται από εύκολα προσβάσιμα στοιχεία όπως το όνομά τους. Είναι επίσης σημαντικό να μην αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασής τους σε καμία από τις συσκευές τους, ούτε στα προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούν. Για την αποφυγή απάτης και κλοπής των κωδικών πρόσβασής τους, συνιστάται στους χρήστες να τους αλλάζουν κάθε τρεις έως έξι μήνες, αλλά και να αποφεύγουν να τους μοιράζονται με τρίτους ή να τους χρησιμοποιούν σε ανεπίσημους ιστότοπους ηλεκτρονικών καταστημάτων και τραπεζικών ιδρυμάτων.
2. Σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά και το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι χρήστες για την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές αγορές.
3. Οι χρήστες ενθαρρύνονται να εγκαταστήσουν πιστοποιημένο λογισμικό ασφαλείας για κακόβουλο λογισμικό, αλλά και να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των προγραμμάτων περιήγησης Διαδικτύου, με πιο προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας.
4. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μετακινείστε σε επίσημα και ασφαλή διαδικτυακά περιβάλλοντα, είτε για αγορές είτε για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, τα οποία είναι αναγνωρίσιμα μέσω του συνδέσμου πρωτοκόλλου ασφαλείας “https://www….”.
5. Για να επιβεβαιώσουν ότι βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζας με την οποία συναλλάσσονται, οι χρήστες πρέπει να πληκτρολογήσουν χειροκίνητα τη διεύθυνση και να μην ακολουθήσουν τα αποτελέσματα που εμφανίζονται από τις μηχανές αναζήτησης.
6. Οι προληπτικές ενέργειες περιλαμβάνουν τον εντοπισμό δύο παραγόντων. Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
7. Η ενεργοποίηση ηλεκτρονικών ενημερώσεων της δραστηριότητας του λογαριασμού είναι πολύ σημαντική, όπως και η τηλεφωνική επαλήθευση πριν από οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή
8. Καθώς τα δημόσια και κοινόχρηστα δίκτυα, τα οποία είναι δωρεάν, διευκολύνουν την πρόσβαση τρίτων σε ευαίσθητες πληροφορίες, δεν συνιστάται η χρήση τους κατά τις ηλεκτρονικές αγορές.
9. Οι χρήστες θα πρέπει να ενημερώσουν αμέσως την τράπεζά τους εάν υποψιάζονται ότι έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί ασφαλείας τους ή εάν έχει πραγματοποιηθεί μια πληρωμή την οποία δεν ολοκλήρωσαν οι ίδιοι.
10. Τέλος, μην κάνετε ποτέ κλικ σε μηνύματα που λαμβάνονται από άγνωστους αποστολείς που παροτρύνουν τον χρήστη να αλλάξει τους κωδικούς πρόσβασης ή ακόμα και να ενημερώσει λεπτομέρειες.