Ηλεκτρονικό έγκλημα στην Ελλάδα πως να προστατευτείτε
Ηλεκτρονικό έγκλημα η κυβερνοέγκλημα λέξεις που ακούμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, διανύοντας την τελική φάση μετάβασης της βιομηχανικής επανάστασης στην ψηφιακή επανάσταση.
Πως όμως Μπορείτε να προστατευτείτε από το ραγδαία αναπτυσσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον που οδηγεί σε έξαρση το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις απάτες Μέσω Διαδικτύου;
Αναμφίβολα, η σύγχρονη γνώση εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που ο πολιτισμός μας δυστυχώς αδυνατεί να συμβαδίσει μαζί τους. Ο θεμελιώδης λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι η αποσύνδεση μεταξύ της κατανόησης της τεχνολογίας και των εξελίξεών της. Τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των συνανθρώπων μας χρησιμεύουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αυτά τα τεχνικά θαύματα, των οποίων όλο το εύρος είναι άγνωστο σε εμάς, έχουν καταφέρει να “μονοπωλήσουν” το κέντρο της καθημερινότητάς μας. Είναι εκπληκτικά ως προς τις δυνατότητες και τις λειτουργίες τους. Εξαιτίας όλων των επιλογών που παρέχουν αυτές οι συσκευές, ο αριθμός των χρηστών αυξάνεται συνεχώς. Οι χρήστες αυτοί μπορεί να τις χρησιμοποιούν για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την περιήγηση στο διαδίκτυο ή για λόγους ψυχαγωγίας, ή να τις χρησιμοποιούν για προσωπικές δουλειές (π.χ. ηλεκτρονική εξουσιοδότηση, ηλεκτρονική δήλωση ευθύνης, ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου μέσω gov.gr).
Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την έλλειψη ψηφιακού αλφαβητισμού, καθώς και τα κενά ασφαλείας στα τραπεζικά συστήματα, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και σε εκατοντάδες καθημερινές ηλεκτρονικές απάτες σε βάρος αφελών ανθρώπων με στόχο τη διάρρηξη των τραπεζικών τους λογαριασμών και την κλοπή των χρημάτων τους. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι πιο σημαντική από ποτέ και τα εξειδικευμένα άτομα θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων e-banking των τραπεζικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, η διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινή ζωή των σύγχρονων ανθρώπων έχει οδηγήσει σε σημαντικά ζητήματα τόσο για τους ενήλικες όσο και για τους εφήβους. Συγκεκριμένα, μελέτη βρετανικού πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, πάνω από 1.000 εικόνες και ταινίες ανηλίκων είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο μέχρι να γίνουν 18 ετών.
Επιπλέον, η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο επικοινωνίας έχει επιδράσει αρνητικά στη συμπεριφορά των ανθρώπων, περιορίζοντας σημαντικά τη δημοκρατία και το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και εφιστώντας την προσοχή σε προσβλητικά ζητήματα όπως η ρητορική μίσους και η έμφυλη βία. Τα άτομα που λειτουργούν ανώνυμα πίσω από μια οθόνη υπολογιστή και ένα πληκτρολόγιο μπορούν να επικρίνουν, να δυσφημίζουν και να “επιτίθενται” σε άλλους ανθρώπους με αξιοσημείωτη ευκολία, χωρίς να αντιμετωπίζουν καμία επίπτωση για τις πράξεις τους αυξάνοντας ασύμμετρα τις απειλές μέσω του ηλεκτρονικού εγκλήματος αποδέκτης του οποίου μπορεί να γίνει ο καθένας μας.
Ένα καθημερινό φαινόμενο στον επιχειρηματικό τομέα είναι ο πόλεμος που έχουν ξεκινήσει οι χάκερς εναντίον των εταιρειών μέσω επιθέσεων ransomware, τις οποίες ξεκινούν εισβάλλοντας στα συστήματά τους, κρυπτογραφώντας τα προσωπικά τους δεδομένα και ζητώντας λύτρα για να επαναφέρουν τα συστήματά τους στην κατάσταση που ήταν πριν από την επίθεση.
Ωστόσο, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) είναι άγνωστες λέξεις για τη μέση ελληνική επιχείρηση, λόγω έλλειψης ενημέρωσης και έλλειψης ανάδειξης του σκοπού και της σημασίας του εν λόγω κανονισμού.
Τέλος, η παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων από έξυπνα λογισμικά (π.χ. Predator, Pegasus) και κατά συνέπεια η υποκλοπή συνομιλιών μας υπενθυμίζει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ορίων μεταξύ ηθικής και τεχνολογίας, δεδομένης της έλευσης της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωποί μας πέφτουν θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι περισσότεροι από αυτούς καταγγέλλουν τα πραγματικά περιστατικά στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χωρίς να γνωρίζουν τη διαδικασία εξιχνίασης αυτών των εγκλημάτων, χωρίς να υποστηρίζονται νομικά από δικηγόρο εξειδικευμένο στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο, με αποτέλεσμα οι προσπάθειές τους να αποβαίνουν άκαρπες και να μένουν με την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά της. Ο ρόλος του έμπειρου δικηγόρου είναι καθοριστικός για το ηλεκτρονικό έγκλημα και στο δικηγορικό γραφείο Οικονόμου & Οικονόμου φροντίζουμε πρωτίστως για την ασφάλεια των ανθρώπων που εμπιστεύονται τις υποθέσεις τους στο δικηγορικό μας γραφείο, δουλεύοντας όλοι μαζί όλο το εικοσιτετράωρο με τη συνεργασία εξειδικευμένων τεχνικών και ειδικών μαρτύρων, αναλαμβάνουμε κάθε είδους υπόθεση ηλεκτρονικού εγκλήματος από την αρχή μέχρι το τέλος με πλήρη γνώση, τεχνολογική υποστήριξη και ασφάλεια.
για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ηλεκτρονικό έγκλημα ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Προτεινόμενοι ως οι καλύτεροι δικηγόροι ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα σύμφωνα με το Lawzana
Επικοινωνήστε με τους καλύτερους Δικηγόρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα του δικηγορικού γραφείου Οικονόμου & Οικονόμου στην Αθήνα, μέσω email στο econlaw@live.com ή στο (+30) 2103603824 εάν χρειάζεστε νομική συνδρομή από εξειδικευμένο δικηγόρο σε θέματα κυβερνοεγκλήματος για να σας βοηθήσει στην Ελλάδα εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης (παραβίαση τραπεζικού λογαριασμού) ή κυβερνοαπάτης (επενδυτική απάτη).