Search

 

Εκφοβισμός – Bullying πως να αμυνθείτε νομικά

Economou & Economou Law Office > Blog  > Εκφοβισμός – Bullying πως να αμυνθείτε νομικά

Εκφοβισμός – Bullying πως να αμυνθείτε νομικά

    Υπάρχουν αρκετά είδη του εκφοβισμού όπως ο Ηθικός, Σεξουαλικός, Τοξικός, Καταχρηστικός, Εργασιακός, Σχολικός, Διαδικτυακός, Οικογενειακός. Συγγενικός, Φιλικός , Αστυνομικός, Στρατιωτικός, Πολιτικός, Κρατικός, Θρησκευτικός, Ιατρικός, Ομαδικός, Προσωπικός, Χυδαίος, Προσβλητικός, Αγχωτικός, Ψυχολογικός, Ψυχαναγκαστικός, Βίαιος, Εξευτελιστικός Εκφοβισμός κτλ. Θα αναλύσω τα πιο 3  σημαντικά είδη, που είναι ο εργασιακός, ο σχολικός και ο διαδικτυακός εκφοβισμός.

ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πρόσφατα έχει ψηφιστεί ο νόμος 4808/2021 για την Αντιμετώπιση της βίας στον χώρο εργασίας όπου προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

    Ο εκφοβισμός στον χώρο εργασίας ή εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση, ή πίεση, το εργασιακό bullying όπως και ο σχολικός εκφοβισμός, είναι η τάση ενός ανθρώπου ή ομάδας ανθρώπων να χρησιμοποιεί συνεχή επιθετική ή αδικαιολόγητη συμπεριφορά ενάντια σε έναν συνάδελφο, όχι εξαιτίας κάποιας προσωπικής σύγκρουσης ή συμφερόντων αλλά με σκοπό να αποπροσανατολίσει το στόχο της επίθεσης και να τον υποτάξει ή να ελέγξει τα συναισθήματά του. Δευτερεύων σκοπός είναι να εκφοβίσει το υπόλοιπο προσωπικό και να είναι πιο δεκτικό σε όσα διατάζει ο εργασιακός δυνάστης. Η Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση μπορεί να περιέχει λεκτικές ή μη λεκτικές τακτικές, ψυχολογική βία, φυσική επίθεση και εξευτελισμό. Αυτό το είδος της επιθετικής συμπεριφοράς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί γιατί σε αντίθεση με τις τυπικές μορφές του σχολικού εκφοβισμού, οι εργασιακοί δυνάστες συχνά ενεργούν σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους κανόνες και πολιτικές του οργανισμού τους και της κοινωνίας τους. Έτσι, η Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση διαθέτει μεγάλη ποικιλία από μορφές:

 

Α) να είναι κάποιος αγενής ή εχθρικός και απότομος

  Β) να μιλάει υποτιμητικά στον συνάδελφο ή υφιστάμενο

  Γ) να φωνάζει ή να βρίζει την ώρα υπηρεσίας, π.χ. αστυνομικό, στρατιωτικό κτλ

  Δ)  να έχει αλαζονική συμπεριφορά προς τους υπάλληλους και συναδέλφους. (εγώ είμαι πάντα σωστός και οι άλλοι είναι λάθος)

  Ε)  να κριτικάρει με το παραμικρό ,αλλά δύσκολα να επαινεί

  Ζ)   να καταστρέφει τα αντικείμενα κάποιου ή το προϊόν της δουλειάς του

  Η)  να αμαυρώνει την κοινωνική εικόνα κάποιου

  Θ)  να διασπείρει κακεντρεχείς φήμες για κάποιον

   Ι) να κουτσομπολεύει κάποιον

  Κ)   να μην παρέχει κατάλληλες πηγές για τη διεκπεραίωση μιας εργασίας

  Λ) να προκαλεί σε κάποιον φυσική ή κοινωνική απομόνωση

  Μ)  να επιτίθεται σε κάποιον άμεσα

  Δηλαδή ο εργασιακός θύτης επιτίθεται άμεσα ή έμμεσα αλλά συστηματικά σε κάποιον εργαζόμενο-στόχο χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους αντικειμενικός λόγος διαμάχης. Για να πετύχει την “υποταγή” του εργαζόμενου-στόχου χρησιμοποιεί την εξουσία του στο χώρο, την επιρροή του στους εργαζόμενους και το ίδιο το σύστημα εργασίας ως μέσο προσβολής της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου. Πολλοί από τους εργασιακούς θύτες δεν μπορούν να επιβιώσουν στον εργασιακό χώρο χωρίς να έχουν έναν εργαζόμενο-στόχο κάθε φορά (κατά συρροή θύτες).

Η Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση μπορεί να είναι συγκαλυμμένη ή φανερή. Συχνά το φαινόμενο είναι δύσκολο να ανιχνευτεί ακόμα και από τον ίδιο τον εργαζόμενο-στόχο, ειδικά αν δεν είναι ενήμερος για την ύπαρξη αυτής της ψυχοφθόρας εργασιακής τακτικής. Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή και κυκλοφορεί με διάφορα ονόματα, πράγμα που δυσκολεύει την δημοσιοποίηση και αντιμετώπισή της. Δεν πρέπει να συγχέεται όμως με το mobbing το οποίο είναι πάλι επιθετική ή ενοχλητική συμπεριφορά από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων προς έναν ή περισσότερους εργαζόμενους, με σκοπό όμως να απαλλαγεί η εταιρία από πλεονάζον προσωπικό χωρίς να δώσει αποζημίωση ή πρόκειται για επίθεση ενάντια σε κάποιον με σκοπό να πλήξουν την εικόνα του ή να τον εκδιώξουν, για λόγους ανταγωνισμού. Εξάλλου στην Ελλάδα ο Ιδιωτικός τομέας δεν προστατεύεται επαρκώς από το κράτος και υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση.

Ο σεξουαλικός εκφοβισμός είναι κι αυτό ένα είδος εκφοβισμού και παρενόχλησης μέσα στον χώρο εργασίας, το οποίο συμβαίνει σε σχέση με το φύλο, το σώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ο σεξουαλικός εκφοβισμός μπορεί να εκδηλώνεται σωματικά, λεκτικά, ή συναισθηματικά.

Η κακοήθης αυτή εργασιακή συμπεριφορά προκαλεί πολλά προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων και κατά συνέπεια έχει κόστος στην επιχείρηση στην οποία συμβαίνει. Το υπερβολικό άγχος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα και μαζί του όλα τα συνεπακόλουθα: αδυναμία συγκέντρωσης, έλλειψη κινήτρου στην εργασία, πτώση της αποδοτικότητας, μείωση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης προβλήματα που προκύπτουν και επιμένουν και μετά την απομάκρυνση από το τοξικό περιβάλλον είναι η κατάθλιψη, διαταραχή πανικού, δυσκολία διαχείρισης έντονων συναισθημάτων, διαταραχή μετατραυματικού στρες, ή διάφορα οργανικά προβλήματα που σχετίζονται με το στρες. Το θύμα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, δεν κοιμάται συνήθως το βράδια με το άγχος πως θα αντιμετωπίσει την άλλη μέρα τους θύτες του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από συμπτώματα, όπως ψυχοπαθολογικά αίτια, φοβίες, πανικός κτλ

Επιπλέον οι συνάδελφοι που είναι μάρτυρες αυτής της μεταχείρισης μπορεί να παρουσιάσουν συχνά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους και συνήθως επιλέγουν να φύγουν από το βλαβερό αυτό περιβάλλον.

Οι κύριες τακτικές κακομεταχείρισης

  1)  Άδικα κατηγορούν κάποιον για “λάθη” που στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει (71%)

  2)  Κοιτάζουν επίμονα ή άγρια με σκοπό να εκφοβίσουν με μη λεκτικό τρόπο το στόχο τους (68%)

   3) Υποτιμούν τις σκέψεις ή τα συναισθήματα του στόχου (αυτό είναι ανόητο) στα meetings (64%)

   4) Χρησιμοποιούν την “σιωπηλή μεταχείριση” για να διαχωρίσουν το στόχο από τους άλλους (64%)

   5) Δείχνουν “εκτός ελέγχου” αλλαγές στη διάθεσή τους μπροστά στην ομάδα (61%)

Εργασιακή Ψυχολογική Κακομεταχείριση και διαταραχές προσωπικότητας

οι παρακάτω διαταραχές προσωπικότητας , που συναντώνται συχνά σε εργοδότες και προϊσταμένους σχετίζονται με την συμπεριφορά της Εργασιακής Ψυχολογικής Κακομεταχείρισης:

    Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας

    Ναρκισιστική Διαταραχή Προσωπικότητας

    Θεατρική Διαταραχή Προσωπικότητας

    Ψυχαναγκαστική Διαταραχή Προσωπικότητας

Τα κύρια χαρακτηριστικά των ανθρώπων που η προσωπικότητά τους είναι δομημένη με βάση τις παραπάνω διαταραχές είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, αισθήματος ενοχής και μεταμέλειας για τις πράξεις τους.

Νομική Αντιμετώπιση

Σε πολλές χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Ιρλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ) υπάρχει νομοθεσία στην οποία μπορεί να καταφύγει ο εργαζόμενος που έγινε στόχος κακομεταχείρισης. Για την αντιμετώπιση αυτής της τακτικής έχει θεσμοθετηθεί πλαίσιο ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη του φαινομένου στις επιχειρήσεις. Ο διευθυντής μιας επιχείρησης θεωρείται υπεύθυνος για να ανιχνεύσει τα πρώιμα σημάδια του φαινομένου και να μην το αφήσει να διαβρώσει το εργασιακό περιβάλλον.

Στην χώρα μας εκτός από τον πρόσφατο νόμο κατά της βίας στον χώρο εργασίας για διευκόλυνση των αναγνωστών, υπάρχουν τα άρθρα από τον πρόσφατο ποινικό κώδικα, 361 (Εξύβριση), 362 (Δυσφήμηση), 363 ( Συκοφαντική Δυσφήμηση),  343 ( Κατάχρηση σε γενετήσια πράξη), 337 ( Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας), 336 (βιασμός) , 333 (Απειλή), 239 ( Κατάχρηση εξουσίας),385 (Εκβίαση)

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

 (school bullying‎) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, ένα είδος bullying, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών, με στόχο να προκληθεί φόβος, πόνος ή αναστάτωση.

    Ο λόγος που ασχολούνται τόσο ευρέως με τον σχολικό εκφοβισμό και δεν εστιάζουν στα αρνητικά πρότυπα και τον κανιβαλισμό που μεταδίδουν οι ενήλικες, αυτό είναι κάτι το ανεξήγητο, ο σχολικός εκφοβισμός είναι και αυτός ένα κοινωνικό φαινόμενο και οι πηγές του αντλούνται μέσα από τους φορείς κοινωνικοποίησης, εξάλλου όπως είχα αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μου, η πιο βίαιη μορφή συμπεριφοράς, είναι αυτή που μαθαίνεται με τον τρόπο ζωής…..

Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές, τις περισσότερες φορές με βιντεοσκόπηση από τους υπόλοιπους συμμαθητές ), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).

Κύρια χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού

  –   Πρόθεση από το παιδί – δράστη να βλάψει, να κάνει ζημιά στο παιδί – στόχο

 –    Έλλειψη, συχνά, δικαιολογίας για την πράξη

–     Επανάληψη της συμπεριφοράς

  –   Ικανοποίηση που αντλεί ο δράστης από τη βλάβη του θύματος.

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού

Οι Εκφοβιστές ανήλικοι συχνά επιλέγουν τα θύματα τους ξανά και ξανά.

Αυτό μπορεί να κάνει τους έφηβους θύματα:

 • Να νιώθουν φόβο, άγχος, η να πάθουν κατάθλιψη
 • Να έχουν σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού
 • Να έχουν πρόβλημα με τις σχολικές τους εργασίες
 • Να έχουν προβλήματα με τη διάθεση, το επίπεδο ενέργειας, τον ύπνο και την όρεξη.
 • Να είναι απόμακροι με τον περίγυρό τους,, να έχουν τάσεις φυγής, και να αποφεύγουν να πάνε στο σχολείο για να μην συναντήσουν αυτούς που τους φοβίζουν.

Τι προφίλ έχουν αυτοί που εκφοβίζουν;

Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια μπορεί να εκφοβίσουν. Συνήθως η συμπεριφορά τους είναι:

 • Εξωστρεφής και επιθετικοί. Τέτοια άτομα μπορεί να σας κοροϊδέψουν κατάματα ή να σας πληγώσουν σωματικά.
 • Ήσυχα και ύπουλα. Ένα τέτοιο άτομο μπορεί να προσπαθήσει να σας χειραγωγήσει κρυφά. Μπορεί ανώνυμα να ξεκινήσει μια καταστροφική φήμη για εσάς ώστε να δει τις αντιδράσεις σας προκειμένου να σας χειραγωγήσει.
 • Φιλικοί και ψεύτικοι. Αυτό το άτομο μπορεί να προσποιηθεί ότι είναι φίλος σας, ώστε να του λέτε πράγματα, να τον εμπιστευτείτε, και στη συνέχεια να κάνει βλαβερά πράγματα πίσω από την πλάτη σας, ( Αυτός μπορεί να είναι ένας ερωτικός δεσμός, ένας κολλητός φίλος, η μια παρέα.)

Μέτρα Αντιμετώπισης κατά του σχολικού Εκφοβισμού.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν δεχθείτε εκφοβισμό ή εάν γνωρίζετε κάποιον που εκφοβίζεται, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αμυνθείτε όπως:

1) Πείτε το σε έναν έμπιστο ενήλικα. Οι ενήλικες σε θέσεις εξουσίας, όπως γονείς, δάσκαλοι ή προπονητές, συχνά μπορούν να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό χωρίς ο θύτης να μάθει ποτέ πώς το έμαθε.

2) Αγνόησε το άτομο που σε εκφοβίζει και φύγε. Αυτό που επιδιώκει είναι να σε κάνει να αντιδράσεις. Εάν απομακρυνθείς όμως και τον αγνοήσεις, πες του ότι δεν σε ενδιαφέρει.

Περιπτώσεις που εκφοβίζουμε οι ίδιοι άλλα άτομα.

 Μερικοί άνθρωποι εκφοβίζουν για να αντιμετωπίσουν τα δικά τους συναισθήματα άγχους, θυμού ή απογοήτευσης. Οι Νταήδες μπορεί επίσης να έχουν δεχτεί bullying και τώρα θέλουν να δείξουν τη δύναμή τους εκφοβίζοντας κάποιον άλλο, για να ξεπεράσουν την αδυναμία τους, και τις φοβίες τους αναζητώντας πιο ευάλωτα θύματα.

Εάν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο ώστε να εκφοβίσετε κάποιον και το μετανιώσατε:

 • Προσπαθήστε να μιλήσετε με έναν έμπιστο ενήλικα για ποιο λόγο φτάσατε σε αυτό το σημείο.
 • Ζητήστε τους συμβουλές για το πώς θα μπορούσατε να αλλάξετε.
 • Προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς νιώθει το άτομο που δέχεται εκφοβισμό. Φανταστείτε πώς θα αισθανόσασταν εσείς αν βρισκόσασταν στην θέση του.
 • Παρόλο που οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, είναι σημαντικό να τους αντιμετωπίζουμε όλους με σεβασμό.


Νομική Αντιμετώπιση

Οι Ανήλικοι μπορούν από 13 ετών να καταγγείλουν στην Αστυνομία περιπτώσεις εκφοβισμού, και κακοποίησης, ακόμα και μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ακόμη υπάρχουν τα άρθρα του ποινικού κώδικα 312 (Σωματική βλάβη αδύναμων ατόμων), 324 ( αρπαγή ανηλίκων), 325 (παράνομη κατακράτηση), 330 (παράνομη βία), 366 (βιασμός), 339 (Γενετήσιες πράξεις με ανήλικους η ενώπιον τους), 342 (κατάχρηση Ανηλίκων), 343 (Κατάχρηση σε γενετήσια πράξη), 351Α ( Γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής). 

3) κλείνουμε τα υπόλοιπα δάχτυλα που σημαίνει ( Είμαι εγκλωβισμένος)

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Ο όρος διαδικτυακός εκφοβισμός (αγγλικά: Cyberbullying) αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών, προ εφήβων και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από συνομηλίκους τους

Η διαφορά της Διαδικτυακής παρακολούθησης και παρενόχλησης από τον Διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ότι στον Διαδικτυακό εκφοβισμό παρατηρείται η συμμετοχή συνομήλικων και από τις δυο πλευρές, ή τουλάχιστον η συμμετοχή ενός ενήλικα υποκινούμενη από κάποιον ανήλικο εναντίον άλλου ανηλίκου. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί εμπλοκή ενηλίκου χρησιμοποιούνται οι οροί Διαδικτυακή παρενόχληση (Cyber-Harassement) είτε η Διαδικτυακή παρακολούθηση (Cyber-Stalking). Ο όρος Διαδικτυακός εκφοβισμός, εν αντιθέσει με την σεξουαλική παρενόχληση, δεν χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες ένας ενήλικας προσπαθεί να οδηγήσει ανηλίκους σε μη διαδικτυακές συναντήσεις δελεάζοντάς τους. Ωστόσο, συχνά παρατηρείται στον Διαδικτυακό εκφοβισμό η ανάμειξη ενός η περισσότερων ενηλίκων, οι οποίοι ικανοποιούνται μέσα από την διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση των ανήλικων θυμάτων.

ΑΙΤΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΎ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΎ

Συχνά οι νέοι εκτίθενται στον Διαδικτυακό εκφοβισμό εξαιτίας της βίωσης έντονων συναισθημάτων όπως θυμός, απόγνωση είτε πάλι και εκδίκηση, που μπορεί να προέρχεται τόσο από τις προβληματικές σχέσεις που υπάρχουν στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και εξαιτίας μιας ευρύτερης κοινωνικής δυσλειτουργικότητας που παρουσιάζει το άτομο. Σε μερικές περιπτώσεις ο Διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί μορφή ψυχαγωγίας  στοχεύοντας στην εκδήλωση ποικίλων αντιδράσεων και στην ικανοποίηση αναγκών που σχετίζονται με την επιβολή εξουσίας και ελέγχου. Σπανιότερα, η αποστολή μηνυμάτων σε λάθος παραλήπτες μπορεί να αποτελέσει αιτία του φαινομένου.

ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Υπάρχουν αρκετές μορφές, θα αναφέρω μόνο δυο…

1) Cyberstalking (Διαδικτυακή Παρακολούθηση) είναι η χρησιμοποίηση του διαδικτύου, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η άλλων συσκευών ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την παρακολούθηση ενός ατόμου, γενικά ο όρος stalking αναφέρεται σε μια ενοχλητική η απειλητική συμπεριφορά, την οποία κάποιος επαναλαμβανόμενα εκδηλώνει κατά ενός άλλου ατόμου, παρακολουθώντας το άτομο αυτό, εμφανιζόμενος στο σπίτι η τον εργασιακό του χώρο, κάνοντας παρενοχλητικά τηλεφωνήματα, αφήνοντας γραπτά μηνύματα η αντικείμενα, η καταστρέφοντας την περιουσία του. Η ψηφιακή μορφή μιας τέτοιας συμπεριφοράς περιλαμβάνει απειλές η άλλες διαδικτυακές ενέργειες που προκαλούν φόβο στο θύμα για την ασφάλεια του. Τέτοιες ενέργειες είναι οι ψευδείς κατηγορίες, η αποστολή απειλητικών μηνυμάτων, η υποκλοπή ταυτότητας, η πρόκληση βλάβης σε δεδομένα η εξοπλισμό και η συγκέντρωση πληροφοριών για το θύμα

2) Happy slapping ( Βιντεοσκόπηση με το κινητό) Αναφέρεται στην βιντεοσκόπηση, συνήθως με την κάμερα κινητού, σκηνών εκφοβισμού και στην δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο στο διαδίκτυο η σε κινητά τηλέφωνα. Ξεκίνησε από την μεγάλη Βρετανία, όπου ένα η περισσότερα νεαρά άτομα έβρισκαν διασκεδαστικό να χαστουκίζουν η να χτυπούν ανυποψίαστους περαστικούς, ενώ την ίδια ώρα κάποιος συνεργός τους βιντεοσκοπούσε το περιστατικό. Η βασική ιδέα πίσω από μια τέτοια συμπεριφορά είναι η προσπάθεια του θύτη να κάνει την επίθεση να φανεί ως μια κωμική έκπληξη σε βάρος του θύματος. Ωστόσο, τα περιστατικά αυτά δεν είναι πάντα τόσο αθώα όσο οι θύτες θέλουν να τα κάνουν να φαίνονται. Υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες έχουν κατηγοριοποιηθεί ως happy slapping και οι οποίες αφορούν σε πολύ βίαια περιστατικά. Ο όρος slap happy είναι ιδιωματισμός και σημαίνει ζαβλακωμένος από το ξύλο, η χαζοχαρούμενος.

Αντιμετώπιση του Διαδικτυακού εκφοβισμού, αναφέρω μόνο μερικές λύσεις

  –  Αγνόηση ενοχλητικών μηνυμάτων, σε περίπτωση ωστόσο απειλών συνιστάται αναφορά των μηνυμάτων και λήψη προληπτικών μέτρων .

–    Αποκλεισμός του αποστολέα που στέλνει απειλητικά ή ενοχλητικά μηνύματα

–    Προειδοποίηση του αποστολέα

 –   Αναφορά του περιστατικού στην Αστυνομία είτε σε κάποια αρμόδια υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος

  –  Αναφορά της περίστασης στον γονέα ή τον κηδεμόνα του ατόμου.

– Μεγάλη προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί εκθέτουν την προσωπική τους ζωή, τις προσωπικές τους στιγμές, και θέτουν σε κίνδυνο δημόσια την προσωπικότητα τους. Έχουν συμβεί δολοφονίες, ληστείες, απαγωγές όπου με ψεύτικα προφίλ επιτήδειοι εξαπατούν τον κόσμο για να τους (ψαρέψουν).

A computer popup box screen warning of a system being hacked, compromised software enviroment. 3D illustration.

Σε περίπτωση που επιτήδειοι σας χακάρουν το e-banking η καταφέρουν να σας κλέψουν τις κάρτες και σας αφαιρέσουν χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό:

 • Δεν χάνετε τα χρήματά σας
 • Μπορείτε να τα πάρετε άμεσα
 • Χωρίς μηνύσεις και καταγγελίες στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Οι Πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών ebay και paypal διαθέτουν σε κάθε συναλλαγή, την αξίωση του αγοραστή στο χρονικό διάστημα των 6 μηνών την επιστροφή χρημάτων. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι τράπεζες, έτσι αν σας πάρουν παράνομα τα χρήματα, η εν αγνοία σας δώσετε οικειοθελώς τους κωδικούς, και έπειτα ανακαλύψετε την απάτη, μπορείτε μέσα στο χρονικό διάστημα των 6 μηνών με μια αίτηση στην τράπεζα να κάνετε Αμφισβήτηση Συναλλαγής, ακυρώνετε την κάρτα, και τα χρήματα σας επιστρέφονται άμεσα από το τμήμα αμφισβήτησης συναλλαγών. Χωρίς καμία διαπραγμάτευση, χωρίς κανένα διακανονισμό. Απλά τους παίρνει τα χρήματα πίσω η τράπεζα και τα πιστώνουν άμεσα στον λογαριασμό σας. Αυτό ελάχιστοι το γνωρίζουν και οι περισσότεροι καταφεύγουν σε μηνύσεις και καταγγελίες οι οποίες είναι αρκετά χρονοβόρες.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Ρυθμίστε το ebanking τόσο στο web όσο και στην εφαρμογή στο smartphone, και καθορίστε τα όρια χρηματικών ποσών, αναλήψεων, τόσο στις κάρτες, όσο και στις μεταφορές λογαριασμών για τις πληρωμές σας. Ένα παράδειγμα, ότι έχετε 10.000 ευρώ στον λογαριασμό σας, και έχετε χρεωστική κάρτα, αν έχετε ρυθμίσει το χρηματικό όριο ημερήσιας ανάληψης στα 200 ευρώ, αν σας κλέψουν την κάρτα ο κλέφτης δεν θα μπορεί να βγάλει σε μια μέρα πάνω από 200 ευρώ. Ενώ αν το όριο είναι παραπάνω, μπορεί να σας πάρει περισσότερα, το ίδιο συμβαίνει και με την μεταφορά λογαριασμών, αν το όριο είναι στα 200 ευρώ, κάποιος που θα σας χακάρει το e-banking δεν θα μπορεί να μεταφέρει άμεσα μεγαλύτερο χρηματικό ποσόν των 200 ευρώ, θα του ζητηθούν κωδικοί επιβεβαίωσης και αυτό θα τον καθυστερήσει στην παράνομη κλοπή.

Νομικό πλαίσιο

άρθρα 348Α ( Πορνογραφία ανηλίκων), 348Β (Προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους), 348Γ (Πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων), 191 (Διασπορά ψευδών ειδήσεων), Άρθρο 370 Β Παράνομη πρόσβαση στο σύστημα πληροφοριών η σε δεδομένα, 370 Γ, 370 Δ, 370 Ε, 386Α (Απάτη με Υπολογιστή)

–   Τελειώνοντας το άρθρο να αναφέρω ότι ο εκφοβισμός ανήκει στα εγκλήματα κατά της προσωπικής Ελευθερίας στον πρόσφατο ποινικό κώδικα, και τα άρθρα που τον αντιπροσωπεύουν είναι κατά λέξη: Άρθρο 330 (Παράνομη βία) 1. Όποιος με σωματική βία η απειλή σωματικής βίας η άλλης παράνομης πράξης εξαναγκάζει άλλον σε πράξη, παράλειψη η ανοχή για τις οποίες ο παθών δεν έχει υποχρέωση, τιμωρείται με φυλάκιση ως δυο έτη η χρηματική ποινή…….είναι πλημμέλημα και διώκεται αυτεπάγγελτα.

Άρθρο 333 (Απειλή) 1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο η ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία η άλλη παράνομη πράξη η παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος η χρηματική ποινή. Απαιτείται έγκληση του παθόντος, είναι πλημμέλημα.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στους καλύτερους δικηγόρους ποινικού δικαίου και ηλεκτρονικών εγκλημάτων στην Ελλαδα του Δικηγορικού γραφείου μας Οικονόμου & Οικονόμου στην Αθήνα, καλώντας μας στο 210 3608324 ή στέλνοντας μας ένα email στο econlaw@live.com. Μπορείτε επίσης να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το ποινικό δίκαιο στην Ελλάδα εδώ

No Comments

Leave a Comment